20 maart 2019

Bouwen studenten en bedrijven straks met hologrammen?

Door: Jos Obbink - Marketing Manager bij Construsoft


“Met Delano”, klonk het vorig jaar toen de receptioniste een telefoontje doorverbond. Het zou gaan om ‘iets met een evenement voor studenten en BIM’, had ze erbij gezegd. Nou, dat is ook toevallig, hoorde ik mezelf denken, net op het moment dat we nieuwe plannen hebben gemaakt voor het onderwijs. Een week later zouden twee afstudeerders starten met een onderzoek naar BIM in het onderwijs en bovendien waren we met een aantal scholen in gesprek om open BIM gezamenlijk te promoten. Geen slechte timing dus. “Vertel”, zei ik toen we aan elkaar waren voorgesteld, en dat heb ik geweten; een uur later waren we nog altijd in gesprek1.

BIM op de Onderwijsdag
Dat eerste telefoontje mondde uit in een leuke samenwerking, waarbij we sessies voor BIM in het MBO en HBO hebben bezocht en actief hebben meegedacht over de invulling van het programma van de BIM Onderwijsdag. Die bewuste woensdag 3 oktober in Utrecht was een erg leuke dag! Een initiatief dat op een interactieve manier veel studenten, docenten en bedrijven wist te koppelen in een prachtige ambiance.
Die dag was ik met drie andere collega’s – waaronder een afstudeerder – aanwezig op ons expostandje, dat eigenlijk niet meer was dan alleen een statafel. Zelf hadden we ook een aantal uitrolbanners meegenomen, zodat we onze jassen en tassen enigszins voor het oog konden verbergen. 2 Vier personen lijkt misschien wat veel voor een dergelijk event, maar we hadden een leuk idee voor onze masterclass, waarbij we allen een andere discipline zouden nabootsen in een werksituatie.

Samenwerken in de cloud.
Een goede masterclass wordt gekenmerkt door interactie en zelf testen, dus hadden we iets bedacht waardoor iedereen in de zaal kon meedoen. We lieten een workflow zien van ontwerp naar cloudbased samenwerking. Uiteraard was de hele demo live, om te laten zien dat de acties die we uitvoerden realtime werden gesynchroniseerd en informatie snel en foutloos werd gedeeld via Trimble Connect.

Mijn collega startte met een basisontwerp in Tekla Structures en voegde nieuwe constructiedelen toe aan een bestaand 3D-model. Met een druk op de knop werd het 3D-model gesynchroniseerd met de cloud, om zo de samenwerkingsmogelijkheden in Trimble Connect te tonen. Taken, views, opmerkingen, foto’s en andere data kunnen hier toegevoegd en gedeeld worden. Ook tussen de aanwezigen in de zaal: via een smartphone of andere mobiel device kregen zij toegang tot het project. Hierna konden zij zelf het 3D-model bekijken, draaien en doorsnijden, maar ook opmerkingen en views toevoegen en delen in het BIM-project.3

“En wat als het model gewijzigd wordt?” kwam een vraag uit de zaal. “Goede vraag. Laten we dat eens testen.” Via Trimble Connect werd een opmerking geplaatst om het model te wijzigen. Na het delen van de opmerking werden de wijzigen in Tekla gedaan en werd het model opnieuw gesynchroniseerd. Seconden later was de nieuwe informatie al zichtbaar op de smartphones in de zaal. Deze techniek en werkwijze bestaan natuurlijk al jaren, maar de eenvoud en snelheid waarmee dit gebeurde tussen diverse software en meerdere apparaten leidde tot enige verbazing, maar vooral tot enthousiasme. Het voordeel van zo’n hands-on workshop is dat de studenten en overige aanwezigen echt actief deelnemen en zelf op zoek gaan naar de mogelijkheden.

Hologrammen
Tot slot werd de toekomstbestendigheid van deze workflow getoond via holografische samenwerking met de Microsoft HoloLens. De Trimble Connect-applicatie werkt naadloos op de bril die digitale beelden (hologrammen) combineert met de echte wereld. De beelden van de drager werden gestreamd op het beeldscherm, zodat mensen konden meekijken. Tijdens de korte live demo werden de mogelijkheden getoond, bijvoorbeeld het bekijken van het model op elk gewenste schaal of in de immersive mode, waarbij men omgeven wordt door het ontwerp op werkelijke schaal. Opmerkingen en views die de aanwezigen via de smartphone in het ontwerp hadden gemaakt, waren direct zichtbaar op de HoloLens, waarbij ook een reactie geplaatst kon worden. Uiteraard was er de mogelijkheid voor de aanwezigen om zelf de bril op te zetten en het BIM-ontwerp als hologram te ervaren.

De eerste en ook de tweede masterclass mochten op goede respons rekenen van de aanwezigen, iets wat uit de beoordeling naderhand nog eens werd onderstreept. Voor ons natuurlijk ideaal om een dergelijke oplossing te kunnen demonstreren, omdat het stabiel en futureproof is, maar ook echt werkt in de praktijk. VolkerWessels benadrukte dat al eerder door strategisch te kiezen voor onder meer Trimble Connect en dit integraal te implementeren binnen alle werkmaatschappijen. De intensieve samenwerking tussen Trimble en Microsoft werpt ook vruchten af: afgelopen week werd de nieuwe, verbeterde HoloLens 2 aangekondigd, waarbij gezamenlijk de oplossing voor de bouw werd gedemonstreerd. Jaren geleden toonde Construsoft als een van de eersten4 de mogelijkheden van HoloLens 1, waarbij het publiek zelf kon kennismaken met de nieuwe Mixed Reality-techniek. De verwachting is dat binnenkort ook de Hololens 2 getoond kan worden.

Museum of the Future, Dubai
Dat software centraal staat bij de ontwikkeling van BIM in de bouw is vanzelfsprekend, echter zal juist de combinatie tussen kennis en kunde, theorie en praktijk de snelheid en richting bepalen. Het is de gebruiker van de software die de grenzen moet opzoeken en deze moet willen verleggen. De BIM Onderwijsdag wist de toekomstige (digitale) bouwers te combineren met innovatieve bedrijven en bracht dit in de praktijk met de BIM Studenten Battle. De winnaars mochten op reis naar Dubai, waar middenin de woestijn de meest iconische bouwwerken onder uitzonderlijke omstandigheden als paddenstoelen uit grond schieten. Een kleine bijdrage konden wij nog leveren: de winnaars bezochten onder meer ook het prijswinnende BIM-project ‘The Museum of the Future’ 5.

Aankomend jaar zijn we opnieuw sponsor en actief deelnemer van de BIM Onderwijsdag aangezien we open BIM en samenwerking hoog in het vaandel hebben staan. Gezamenlijk met andere bedrijven bevorderen we hiermee de aansluiting tussen onderwijs en het bedrijfsleven, zodat we samen bouwen aan de toekomst. Dat ene telefoontje van Delano is nu ongeveer een jaar geleden en heeft uiteindelijk bewezen dat de BIM Onderwijsdag meer is dan ‘iets met een evenement voor studenten en BIM’. Wat precies, kunt u het beste zelf ervaren. Graag tot dan!

1 Ligt ook aan mij natuurlijk. Vroeger zeiden ze altijd dat ik de pastoor nog van zijn geloof kon praten…
2 Natuurlijk stond op de voorkant wel iets van een afbeelding met een leuke marketingkreet.
3 Plus nog tig andere mogelijkheden, maar dan zouden we uit de tijd lopen.
4 Volgens mij zelfs als eerste, maar goed, het is geen wedstrijd
5 Het gebouw in aanbouw won onder meer twee Tekla Global BIM Awards en de opening staat
gepland voor 2020.