25 september 2018

Er was eens…. 

Door: Bas Salari - BIM specialist bij Construsoft

Er was eens een student die niet werd geremd door ervaring, die niet werd gestuurd door perceptie en het zinnetje “Dat kan niet, dat gaat nooit gebeuren”. Net afgestudeerd, veel frisse, nieuwe ideeën, kennis op zak en dus klaar voor het bedrijfsleven. Hij had het gevoel dat hij bovenop een torenhoge champagnefontein stond en dat het vanaf daar elke kant op kon stromen; hoe zou zijn carrière zich ontwikkelen? 

Naïef of verkeerde afslag?

Die champagnefontein waar vandaan hij ver in de diepte kon kijken, bleek minder hoog dan gedacht. Tijdens zijn eerste baan gingen de dingen niet helemaal zoals voorgesteld, niet zo innovatief, ruimdenkend en met frisse ideeën. Enigszins verbaasd bleken de meeste zaken juist gedaan te worden, omdat het ‘altijd al zo gedaan wordt’. Nieuwe ideeën werden nog voordat hij ze kon pitchen de kop ingedrukt en van innovatie was weinig sprake. Zo stelde een ervaren collega die calculeerde met de dikke duim, zijn nieuw voorgestelde digitale calculatiesheet niet op prijs. Met de nieuwe sheet was zijn expertise een invulformulier geworden, maar daardoor zou er wel tijd over zijn voor innovatie en ontwikkeling. Het mocht niet baten en na een jaar hield daarom het avontuur op voor de voormalig student, ofwel de bodem van de fontein was al bereikt.  

Software it is!

Zoekend naar een nieuwe uitdaging werd hij uitgenodigd om te komen praten bij een softwarebedrijf, voornamelijk actief met een tekenprogramma in de bouwbranche. Hoe saai is dat? Hij wilde techniek, machines, olie, vet, rook, vuur, dat soort dingen, maar toch ging hij op gesprek. Na een uurtje of 3 was het duidelijk; software it is!  

Er is altijd wat te doen

Bij het softwarebedrijf is “kan niet, kan nooit” hooguit “kan nóg niet”. Daar heerst de overtuiging dat het nooit af is. Er is altijd wel iets nieuws te ontwikkelen, is het niet door nieuwe technieken dan is het wel door voortschrijdend inzicht en een veranderende markt. Zo ontwikkelde het tekenprogramma zich tot een oplossing voor het modelleren van BIM en Model Based Production en de 3D-modelviewer die daarbij hoorde, ontwikkelde zich tot een online platform in de cloud voor samenwerking en BIM.  

Het doek eraf, aan de slag

Het tekenprogramma van hierboven is Tekla Structures en de andere Trimble Connect, het softwarebedrijf is Construsoft en de student; juist, dat ben ik! Het is alweer een tijdje geleden, maar wat een ontwikkeling is er de afgelopen jaren doorgemaakt, zowel in de markt, als door ons. Graag gaan we met jullie aan de slag met Trimble Connect, een samenwerkplatform in de cloud dat onafhankelijk is van hardware en daardoor gebruikt kan worden via gangbare devices zoals een smartphone, laptop, webbrowser, maar ook in holografisch AR via de Microsoft HoloLens.  

Bring Your Own Device

Onder het mom van ‘Bring your favorite device’ willen we jullie kennis laten maken met de hedendaagse samenwerkingsmogelijkheden in de bouw. In de introductie zal ik een 3D-model opzetten in Tekla Structures en deze delen via Trimble Connect. Daarna kunnen op jullie eigen device eens kijken hoe we dat model kunnen controleren, taken kunnen verdelen, opmerkingen plaatsen en hoe we informatie verder kunnen delen en visualiseren. En voor diegene die nog geen HoloLens-ervaring hebben; jullie kunnen met die van ons aan de slag!  

Collaboration without boundaries

Trimble Buildings – No Boundaries: https://www.youtube.com/watch?v=xs14jGOihRY&t=8s
Construsoft – construsoft.com