05 juni 2018

Jongeren en het beeld van de bouw

Door: Arjan Walinga

Bouwend Nederland en BIMregister voor de klas

Een tijd geleden stond ik samen met mijn BIM Onderwijs collega Delano Kenepa voor Havo 3 klassen op het Kalsbeek College om de leerlingen te vertellen dat werken in de bouw heel erg leuk en uitdagend is. Toen ik aan het begin van de les vroeg wie er overwoog om later in de bouw te gaan werken stak er welgeteld een leerling zijn hand op…. Bij navraag bleek het de zoon van een bouwondernemer te zijn… Het beeld dat deze jongeren in mijn les hadden bleek niet zo best te zijn. Ze kwamen niet veel verder dan: Laarzen, modder, regen, koud, smerig, metselen en nog meer van dit soort zaken.

De les begint

We begonnen toch maar met de les die we hadden voorbereid. Het ging over een sjeik die in zijn achtertuin/woestijn de enige drie bomen had staan in de wijde omtrek. Op een vrijdagavond zat hij met zijn vrouw te zappen en zo kwam hij terecht bij Tree House Masters, een programma waar de meest waanzinnige boomhuizen worden gemaakt. En zo kwam hij op het idee om de crew van het programma uit te nodigen om voor hem een boomhut te ontwerpen en te laten maken. De leerlingen stapten vanaf dat moment in en gingen in gesprek met de virtuele sjeik om te ontdekken wat de bedoeling was met de boomhut. Daarna konden de leerlingen in groepen zich werpen op het maken van bijvoorbeeld een ontwerp voor de inloopkast of voor de garage waar alle auto’s in moesten komen of…. De ontwerpen werden gemaakt op papier of digitaal in een 3D ontwerpprogramma. Het was mooi om te zien dat de jongeren met heel inventieve en creatieve oplossingen kwamen waarmee ze konden laten zien aan de klant dat ze goed hadden geluisterd naar zijn wensen. Ze leerden zo dat er veel meer komt kijken bij bouwen dan alleen maar stenen stapelen. Dat een huis niet alleen moet blijven staan, maar dat het ook nog eens comfortabel, duurzaam, technisch kloppend en ook nog eens mooi moet zijn. We lieten voorbeelden zien van de Palmeilanden in Dubai, immense wolkenkrabbers, slimme wegen en auto’s en op basis van kunstmatige intelligentie ontworpen woonwijken. Ook vertelden we ze dat er veel maatschappelijke uitdagingen zijn waar de bouw een oplossing voor moet vinden. Denk aan het probleem van jongerenhuisvesting, maar ook over ouderen die langer moeten thuis wonen en hoe je dat met intelligente techniek en software kan oplossen, bijvoorbeeld een camera en computer die je met kunstmatige intelligentie aanleert hoe je kan herkennen als er een noodsituatie is omdat opa of oma is gevallen. Maar ook het probleem van het vervangen van 100.000 kilometer riolering op zo’n slimme manier dat het kostentechnisch en qua overlast goed verloopt.

De resultaten

Aan het einde van de les presenteerden de leerlingen hun resultaat en weer stelden wij de vraag: wie neemt de bouw als een serieuze optie mee om later te gaan werken en je vakkenpakket op af te stemmen? Het resultaat was verbluffend. Bijna iedereen stak zijn of haar hand op. Niet zozeer omdat de les zo leuk was, maar omdat ze hadden gemerkt dat werken in de bouw vereist dat je vindingrijk, innovatief, economisch en technisch goed onderlegd moet zijn en dat het stapelen van stenen slechts een onderdeel is van het geheel. Ik geloof dat dit het echte verhaal is en dat we het alleen wel bij de jongeren moeten brengen zodat ze een wel afgewogen keuze kunnen maken. Wil je hierbij helpen door in je klas of ergens anders wat meer over te kunnen laten zien, dan graag! Op Jegaathetmaken.nl staat allerlei inspiratie. Maar neem ook gerust contact op. We zetten ons graag in om jongeren een goed beeld te geven zodat ze een goede keuze kunnen maken voor hun toekomst en die is wellicht wel in de bouw…

Bron: Arjan Walinga van Bouwend Nederland