06 oktober 2017

Verandering

Door: Door Johan Bredenbeek - Bedrijfsleider bij ULC Installatietechniek

Ik weet nog goed dat ik in het jaar 2000 een eindexamenopdracht moest doen op de MTS Installatietechniek, destijds een 4 jarige opleiding. We hadden toen de keuze deze opdracht, een ontwerpopdracht, uit te voeren op de computer of op het tekenbord. Ik koos voor de computer, omdat ik mij besefte dat mijn toekomstige werkomgeving ook alleen maar uit computers zou bestaan. Het was echter ook de periode dat er op school maar één computerlokaal was, hier moest de hele school gebruik van maken. De zelfgemaakte handleidingen en het enthousiasme van de docent hebben er echter voor gezorgd dat er meer leerlingen van school af kwamen die al bekend waren met de software die op dat moment gangbaar was, dit maakte het heel makkelijk om tijdens mijn eerste baan aan de slag te gaan.

Installatiebranche en digitalisering

Ik ben van mening dat we als installatiebranche en als onderwijs de komende jaren een belangrijke taak hebben; we moeten ervoor waken dat er geen grote kloof ontstaat tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Digitalisering, en BIM is hier een onderdeel van, gaat de wereld in heel snel tempo veranderen. Ook de installatiewereld gaat hierin mee, zaken als:

  • Informatiemanagement;
  • Big Data;
  • Internet of Things,
  • Domotica;
  • Virtual Reality ;
  • Security;

zijn allemaal actuele onderwerpen. Nu nog vaag, de komende jaren concreter.

Kennis verouderd snel

Nu zijn het vooral de koplopers die durven te innoveren en dit op te pakken maar op korte termijn wordt het gemeengoed voor ons allemaal. Het verleden heeft geleerd dat dit soort ontwikkelingen sneller gaan dan we van tevoren kunnen bedenken. Het onderwijs zal hier in mee moeten gaan, deze ontwikkelingen moeten nu al zichtbaar zijn voor de huidige studenten. Het is belangrijk studenten bewust te maken dat ze in een continue veranderende wereld terecht komen, kennis die ze nu hebben is over 2 jaar verouderd.

We moeten echter ook de basiskennis van, in ons geval Installatietechniek, niet uit het oog blijven verliezen. Elementaire technische basiskennis is net zo belangrijk als kennis en toepassen van nieuwe ontwikkelingen. Hierin is wat achterstallig onderhoud te doen, de afgelopen jaren zijn nagenoeg alle installatietechnische opleidingen verdwenen. Digitalisering kan helpen om onze branche weer aantrekkelijk te maken voor jonge mensen. Willen we überhaupt de komende jaren nog projecten realiseren dan hebben we deze jonge mensen en de benodigde opleidingen hard nodig!

Het bedrijfsleven ondersteunt het onderwijs

Het bedrijfsleven kan hierbij helpen door het organiseren van  gastcollege’s, het plannen van bedrijfsbezoeken, het meedenken in opleidingen en het inspireren van studenten. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de Techniek achter Nederland weer sexy wordt!