03 september 2018

Vernieuwing door verbinding

Door: Marco Peppel, directeur J.P. van Eesteren B.V.

Nieuwe methodes om succes te behalen worden natuurlijk niet altijd bij toeval ontdekt. Vaak kraken er heel wat hersenen om vernieuwingen te bedenken. Zo ook in de bouwsector. Door veranderingen in de markt hebben we bij TBI gemerkt dat bestaande methodes niet altijd meer voldoen aan de vraag van opdrachtgevers nu. Daar waar we eerst een uitgekauwde vraag van de opdrachtgever kregen, draait het tegenwoordig steeds vaker om welke prestaties het gebouw moet leveren.

Multidisciplinair werken in de bouw

Bouwen. Ja, dat kunnen we heel goed. Maar nu moeten we óók nadenken over de levensduur van een gebouw, het onderhoud ervan in de toekomst en hoe het gebouw zich gaat gedragen onder invloed van klimaat en tijd. Zo zijn we de afgelopen jaren veel vaker betrokken bij ontwerpprocessen en engineering van het eindproduct. We werken meer en meer multidisciplinair.

Daarnaast zien we dat techniek steeds belangrijker wordt. Toegangssystemen, klimaattechnieken, alarmsystemen et cetera, vergen meer specialistisch werk. Al tijdens het ontwerpproces kijken we goed naar wat deze technieken later voor gevolg hebben. Daarom moeten we ook eerder technisch specialisten inschakelen.

Simpel gezegd: je moet de boel goed voorbereiden. Ontwerpen zelf is niet nieuw, want voorheen werd dat gecoördineerd door opdrachtgevers. Die rol is met de komst van steeds meer geïntegreerde contracten verschoven naar de bouwende partij. Wij nemen dus de regie over en moeten gedurende het hele proces continu valideren waarom we bepaalde keuzes maken, om zo de prestaties van het gebouw te realiseren.

Voordelen van vernieuwing

Hoe kun je dan als bouwpartij de nodige veranderingen in je vakgebied doorvoeren? Mijn conclusie is dat het bijschaven van processen niet het gewenste resultaat geeft. De oplossing zit in het bedenken van een integraal proces, waarin bouwkunde en techniek worden verweven in het ontwerpproces, waarin alle experts samenwerken om de uitvoering van een project goed voor te bereiden. Vernieuwen door te verbinden.
De voordelen zijn helder: efficiënter werken, beter kunnen voldoen aan de klantvraag, een goede uitvoering, en gebouwen die doen wat ze moeten doen. Om over minder faalkosten nog maar niet te spreken.

Praten is één, doen is twee. Dat laatste is nu in volle gang. Een samengesteld team van nieuw-professionals met een frisse blik en experts met jarenlange ervaring werkt aan tools en processen over hoe het anders kan. Een project op zich dat alle andere projecten overstijgt. En dat terwijl ze ook nog hun gewone werk hebben. Het is werkelijk fantastisch om te zien hoe onze experts hun ervaring koppelen en tot nieuwe inzichten komen en dat zij in zo’n positieve setting samenwerken.

Het levert niet alleen een nieuwe werkwijze op voor onze geïntegreerde rol als bouwpartij, maar het verbindt mensen met elkaar. Dat laatste is minstens zo waardevol. 

Om deze kennis te delen met de markt en het onderwijs staan wij als TBI dan ook op de BIM Onderwijsdag met een stand en geven wij een masterclass. Ik zou zeggen: tot 3 oktober!