11 juli 2019

BIM in het mbo en hbo op 2019-06-25

Door: Delano Kenepa - BIM Onderwijsdag

25 juni was de tweede BIM in het mbo en hbo te gast bij de Hogeschool Utrecht. De bijeenkomst onderwerpen waren als als volgt ingevuld:

• Delano Kenepa – BIM Studenten Battle en de BIM Onderwijsdag.
• Wiechert Eschbach – Minimale BIM in het hbo standaard implementatie binnen het curriculum.
• Stephan van Berkel – de BIM implementatie bij de Haagse Hogeschool.
• Christoph Schunck – openBIM en Construsoft als softwareleverancier.
• Peter Breeman – BIM casus en implementatie bij het Techniek College Rotterdam
• Julian Spierings & Jurjen Haitsma – Digitalisatie en aansluiting met het onderwijs.


Delano Kenepa – BIM Studenten Battle en de BIM Onderwijsdag
Kenepa gaf inzage in de voorbereidingen en de ontwikkelingen. Zowel de battle als de dag zijn flink gegroeid. Een aantal opvallende groei activiteiten zijn:
• Meer studenten aanmeldingen voor de battle (+60). Het mbo doet dit jaar voor het eerst mee met vijf teams.
• Meer zalen voor de dag. Van vorig jaar 7 zalen naar dit jaar 17 zalen.
• 2x zoveel ruimte voor bezoekers ten opzicht van vorig jaar. vorig jaar 650 bezoekers naar dit jaar +1000 bezoekers.
• Meerdere thema’s: Techniek, beheer & onderhoud, Onderwijs, Innovatie, BIM vanuit de praktijk.

Het is dan ook goed om te zien dat allerlei provincies, fabrikanten, aannemers, installateurs, ingenieurs, architecten tot aan onderwijsinstellingen masterclasses zullen geven en te vinden zijn op de informatiemarkt.

Wiechert Eschbach – Minimale BIM in het hbo standaard implementatie binnen het curriculum
Eschbach liet de deelnemers zien hoe Windesheim de ‘minimale BIM in het hbo standaard’ heeft geïmplementeerd in het eigen onderwijs. Als aandrager van de eerste opzetten en één van de kerngroep bedenkers maakt dat het een stukje makkelijker. Des te beter kon Eschbach aan de rest de stappen presenteren. De competenties uit de minimale ‘BIM in het hbo’ standaard dient elke student die afstudeert in het hoger onderwijs onder de knie te hebben. Door te klikken op de ‘Minimale BIM in het hbo standaard‘ kunt u de competenties terug vinden. De laatste versie is uit 2018. Aangezien het een levend document is kunnen zowel de onderwijsinstellingen als het bedrijfsleven voor de eerst volgende BIM in het mbo en hbo wijzigingsvoorstellen indienen. Om aan te haken bij BIM in het mbo en hbo kunt u een mail sturen naar info@bimonderwijsdag.nl tav Delano Kenepa.

Stephan van Berkel – de BIM implementatie bij de Haagse Hogeschool
Van Berkel gaf in zijn presentatie per jaar aan hoe de HHS de BIM implementatie heeft opgepakt. Samengevat gaf van Berkel aan dat de onderstaande onderwerpen worden meegenomen in elk jaar:

Eerste jaar
• Eerste project; samen bouwen aan vergaderplekken, leren Gebouwmodelleren
• Tweede blok; 3D bouw informatie visualiseren in project en onderwijs
• Derde blok; Gebruik open standaarden (ILS/IFC) Data exporteren, in projecten
• Hele jaar: toepassing BIM in frontaal onderwijs

Tweede jaar:
Aanbesteden; calculatie en planning; tijdbesparing om te leren
Integraal utiliteitsgebouw; Shared modelling, clashing, SE

Derde jaar:
Stage en technisch eindproject

Vierde jaar:
• Minor SMART BIM: bouwkundige ITer/
• IT-kundige de bouwer?
• Afstuderen

Peter Breeman – BIM casus en implementatie bij het Techniek College Rotterdam
Breeman presenteerde een BIM casus waarin zij al vroegtijdig de studenten leren samenwerken met elkaar. In elk groepje dat wordt samengesteld heeft iedereen dan ook een andere rol. Denk aan modelleur, constructeur enz. Het samenwerken en onder andere weten wat de behoefte is van de andere partij is essentieel in de BIM werkmethodiek en dat geven ze de studenten al vroeg mee bij het Techniek College Rotterdam.
Techniek College Rotterdam staat 2 oktober op de BIM Onderwijsdag voor vragen.
Onderstaand een aantal afbeeldingen met taken die onderdeel zijn van de rollen:

Christoph Schunck – openBIM en Construsoft als softwareleverancier
Construsoft is softwareleverancier en groot voorstander van openBIM. Christoph begon zijn presentatie dat het begint bij het onderwijs. Construsoft heeft om tot die conclusie te komen onderzoek gedaan bij tientallen scholen. Het is daarin ook duidelijk geworden dat het onderwijs een grote invloed heeft op de keuzes van studenten en dat studenten weer een grote invloed hebben op de keuzes van bedrijven. Software is daarin één van die belangrijke keuzes. Wat Construsoft verder is tegengekomen is dat bij de aankoop van software er vijf belangrijke argumenten zijn:

1. Meest gebruikt in de praktijk Meest gebruikt in de praktijk;
2. Gratis studentlicenties beschikbaar;
3. Uit te wisselen met andere pakketten;
4. Gebruiksvriendelijke
5. Lesmaterialen beschikbaar

Christoph presenteerde verder BIM, openBIM en de software vanuit Construsoft die daarbij kan ondersteunen (Tekla Structures, SketchUp enz.).
Het is voor elke onderwijsinstelling belangrijk om bewust te zijn van openBIM. Construsoft staat 2 oktober op de BIM Onderwijsdag voor vragen.

Julian Spierings & Jurjen Haitsma – Digitalisatie en aansluiting met het onderwijs
De digitalisatie slag binnen de bouwsector met uiteraard ook daarin het onderwijs binnen de gebouwde omgeving. Haitsma en Spierings prikkelde het bewustzijn van zowel docenten binnen de werkgroep ‘BIM in het mbo’ als ‘BIM in het hbo’ over de snelheid waarmee digitalisatie toetreed tot de markt. Dit werd mede getoond met project waar Arcadis wereldwijd mee bezig is. “De impact van digitalisatie is enorm, aldus Haitsma.” Ook voorbeelden uit andere markten werden getoond als Booking.com en Airbnb. Data is daarbij essentieel en een echte waarde drager. Spierings gaf aan dat de aansluiting en afstemming met het onderwijs dan ook erg belangrijk is. BIM is binnen Arcadis al een belangrijke werkmethodiek en zal steeds belangrijker worden. Maar BIM is meer dan alleen 3D. Competenties met betrekking tot samenwerking zijn minimaal net zo belangrijk gaf Spierings aan. Arcadis staat 2 oktober op de BIM Onderwijsdag voor vragen.

Onderstaan enkel foto’s van de diverse partijen die een presentatie hebben gegeven tijdens ‘BIM in het mbo’ en ‘BIM in het hbo’.