20 september 2017

BIM op de universiteit – langzaam, maar zeker

Door: Door Sander van Nederveen Assistant - Professor Integrated Design and Information Systems bij TU Delft

Op de universiteit maak je kennis met state-of-the-art technologieen, zoals BIM, de nieuwste ontwikkelingen en inzichten en wordt je voorbereid op wat komen gaat.

Alleen een beetje Sketchup en Autocad kennis voor TU afgestudeerde

Zou je verwachten. Nou, dat valt tegen. Nog maar een paar jaar geleden stelden bedrijven met verbazing vast dat afgestudeerden van de TU alleen een beetje met Sketchup en AutoCAD konden werken.

Hoe komt dat? Daar zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen is de onderwijswereld traag. Onderwijsprogramma’s worden niet zo snel omgegooid, hooguit geleidelijk aangepast aan nieuwe eisen of ontwikkelingen. Een curriculumherziening is een ingrijpende operatie die zorgt voor veel extra werk. In deze tijd van hoge en toenemende werkdruk zit niemand daarop te wachten. Een tweede reden is het principe dat een universiteit er niet is om praktische vaardigheden aan te leren. BIM leer je het beste door een goede hands-on cursus gevolgd door meters maken. Dat verhoudt zich slecht tot academische leerdoelen en eindtermen. Wat dat betreft staat het HBO er beter voor.

Langzaam de goede kant op

Toch gaat het, heel langzaam, de goede kant op. Sinds enkele jaren maken alle eerstejaars Civiele Techniek kennis met BIM (o.a. Revit, Tekla en Navisworks) in de zg Bouwplaats (practicum). Het is maar een paar middagen, maar het is beter dan niks. In de bachelor-projectvakken wordt het geleerde toegepast en in de master kunnen verdiepende vakken worden gevolgd.

En de studenten pakken het op. We zien steeds meer studenten die een stage of een afstudeerproject wijden aan een BIM-onderwerp, vaak in combinatie met iets nieuws zoals augmented reality, 3D printing of serious gaming. Een laatste voorbeeld: we hadden laatst een gastcollege van Bas van Loenen (BIM/innovatiemanager bij Volker) in een BIM-keuzevak. Bas was in zijn tijd de enige BIM-student en stelde tevreden vast dat er nu 55 studenten met belangstelling naar zijn verhaal luisterden.

BIM Onderwijsdag 10 oktober 

Wilt u meer weten over de stand van zaken en ontwikkelingen rond BIM in het onderwijs (WO, HBO en MBO)? Kom dan naar de BIM Onderwijsdag op 10 oktober a.s. in de jaarbeurs in Utrecht, zie www.bimonderwijsdag.nl.