BIM Studenten Battle registratie!

24 september 2018

BIM schakel tussen logistiek- en bouwwereld?

Door: Arjan Walinga - Expert BIM(onderwijs) - Bouwlogistiek - Business Intelligence - Data at Bouwend Nederland

De basismogelijkheden van BIM worden goed benut. Dit concluderen TNO, Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam naar aanleiding van onderzoek naar ‘Innovaties in bouwlogistiek en BIM’. En tegelijk concluderen de onderzoekers dat het managen van bouwlogistiek een beperkte prioriteit heeft en nog vaak los van BIM staat.

Is er dan geen noodzaak om efficiënter om te gaan met de schaarste aan mensen of materialen die worden verwerkt in de bouw? Ja natuurlijk wel! Is BIM dan de oplossing voor dit probleem? Nou, gedeeltelijk wel. Maar dan alleen als je aan het geometrische (3D)model de grootheid tijd toevoegt. En als je in je werkvoorbereiding je detaillering vroeger en compleet in het model krijgt. Het gaat dus verder dan alleen het maken van een slimme technische oplossing. Want eerder je detaillering compleet maken, dat betekent nogal wat voor het gemiddelde bouw- of installatiebedrijf: minder wijzigingen op het laatste moment, dus minder flexibiliteit,…

En toch zeggen de bouwbedrijven die ervaring hebben met het ontwikkelen van hun 4D-Logistieke-BIM dat ondanks de nadelen de voordelen hier sterk tegen opwegen. Wat die voordelen zijn kan je binnenkort lezen in een uitgebreid rapport dat wordt uitgebracht door de eerdergenoemde kennis- en onderwijsinstellingen. Maar wil je hier niet op wachten en alvast wat horen van wat BIM en Bouwlogistiek voor jou kan betekenen als logistiek-, BIM- of bouwprofessional? Kom dan langs op de www.bimonderwijsdag.nl en schrijf je in voor de workshop van Siem van Merrienboer over BIM en Bouwlogistiek. Hier krijg je praktische informatie en inzichten hoe jij als professional kan groeien op het gebied van BIM en/of bouwlogistiek.

Over het TKI-Project: 4C Control Tower toepassingen in bouwlogistiek
Het onderzoek is onderdeel van een gezamenlijk project vanuit het Topconsortium voor Kennis ennInnovatie (TKI) en de Topsector Logistiek voor control tower toepassingen in de bouwlogistiek. In een gezamenlijk project onderzoeken TNO, TLN, BN, Hogescholen Utrecht en Amsterdam, TU Delft en Universiteit Twente samen met VolkerWessels Bouwmaterieel, DuraVermeer, Van Wijnen, Waal Bouw, Scholtens Groep en studenten diverse innovaties die moeten leiden tot duurzaamheid en efficiencyverbeteringen in de bouwlogistiek.