18 december 2019

DIGITALE TRANSFORMATIE BIJ ARCADIS

Door: Julian Spierings– BIM Ambassadeur bij Arcadis

Als Arcadis werken we aan veel ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Daar hebben we al veel mooie voorbeelden van en dit is pas het begin. Maar hoe zorg je er nou voor dat iedereen aansluit bij de BIM- en digital frontrunners en dat we steeds beter en vaker dezelfde taal spreken als het om digital gaat?

Bij de divisie Infrastructuur hebben we daar onlangs een grote stap in gezet door het organiseren van een Digital Day. Ruim 220 collega’s hebben zich een dag lang verdiept in de digitale transformatie.

Digital Day

Het doel van de Digital Day was om te zien, te horen en vooral te ervaren welke gave voorbeelden van Digital we binnen ons werkterrein al hebben. Geïnspireerd door de mogelijkheden en kansen was de dag daarnaast ook vooral een netwerkmoment met collega’s. Ontmoeten, elkaar inspireren, kennis delen en vanuit hier de toekomst met elkaar verder ontwikkelen.

Inspiratie sessies

Op zo’n dag is het altijd goed om geïnspireerd te worden door partners. Autodesk was als eerste aan de beurt om te laten zien wat er nu al allemaal mogelijk is met het gebruik van software op het gebied van onder andere Generative Design. Kijkend naar de projecten die wij doen, hebben zij ons mogelijkheden laten zien om ons huidige werk slimmer en beter te doen.

Ook BAM Infra was aanwezig om te vertellen hoe zij deze digitale transformatie aanpakken. De manier waarop zij dit zien sluit goed aan bij onze visie. Er blijft natuurlijk altijd ruimte over voor verbetering. Zo werden we bijvoorbeeld uitgedaagd om samen na te denken hoe we onze klanten, zoals Rijkswaterstaat en ProRail, meenemen in de digitale transformatie. Daarnaast werd er ook aandacht gevraagd over hoe om te gaan met het intellectueel eigendom van onze objecten en scripts die we ontwikkelen.

Workshops

Een andere manier om je collega’s te inspireren is door het houden van workshops.
In totaal werden er tien workshops gegeven door 25 digital frontrunners. Deze workshops hadden onder andere de thema’s automatiseren, digitaal samenwerken en visualiseren.

Zelf heb ik een workshop over visualiseren mogen geven. Visualiseren is één van de vele toepassingen van een BIM-model en dit kan op veel manieren. Ik heb mijn collega’s geïnspireerd door ze zelf Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) te laten ervaren. Door het zelf te ervaren en te zien, ontstaan vaak ideeën voor projecten waar we dit ook kunnen toepassen.
Of er ontstaan ideeën over nieuwe toepassingen waar we nog niet eerder aan gedacht hebben.

Een van de toepassingen waar visualiseren erg goed voor gebruikt kan worden is omgevingsmanagement. Een voorbeeld wat ik graag gebruik is het project Ombouw SUNIJ-lijn. Een project waar we samen met BAM aan werken in opdracht van de provincie Utrecht. In samenwerking met Gemeente IJsselstein is een inloopavond voor ondernemers georganiseerd om ze te informeren over het project. Door middel van
QR-codes en visualisaties is een beeld gegeven van de werkzaamheden en het eindresultaat.

Verandering

Neem anderen mee in de digitale transformatie waar we samen in zitten. Blijf samen ontwikkelen en deel dit, zo kunnen we ver komen. Volgens een goed Afrikaans gezegde:

“If you want to go fast, go alone.

If you want to go far, go together”