02 september 2019
TBI’s visie: De toekomst van BIM is nu
Door: Mark Maas, BIM consultant TBI SSC-ICT
Wist je dat BIM door de 18 bedrijven, die tezamen de TBI Holding vormen, op heel veel verschillende manieren gebruikt wordt? En wist je dat technische ingenieurs gecombineerd met ICT kwaliteiten een gouden toekomst tegemoet gaan? Maar ook dat de weg naar een succesvolle organisatie leuke én pittige uitdagingen met zich meebrengt? Lees vooral dit blog van Mark Maas, BIM consultant TBI SSC-ICT, over TBI’s visie op BIM en de toekomst.
Binnen TBI kennen we ondernemingen die meer vanuit een regisserende rol werken, waarbij zij zich focussen op het clashen, coördineren en regisseren, zoals J.P. van Eesteren dat veelal doet. Het echte modelleren laten deze bedrijven dan bewust over aan andere partijen. Maar we kennen binnen TBI ook actief modellerende ondernemingen zoals ERA Contour, Groothuis, Koopmans en Hazenberg Bouw dit doen. Die laatste vier bouwbedrijven, die vormen gezamenlijk het TBI WoonLab.
Met TBI Woonlab je eigen woning configureren
Het TBI Woonlab ontwikkelt woonconcepten waarbij alles tot in detail uitgewerkt is in BIM. Klanten kunnen via een website hun eigen woning configureren. Labels als beterBASIShuis en lekkerEIGENhuis zijn hier goede voorbeelden van. Maar, er is nog veel meer! Prefab betonfabriek Voorbij Prefab heeft een unieke productiestraat. Vanuit het BIM worden productierobots aangestuurd die complete mallen maken voor de betonnen wanden. Inclusief sparingen, elektravoorzieningen en de wapening. Dankzij het BIM is Voorbij Prefab praktisch vormonafhankelijk geworden. Elke wand is nu uniek en wordt door robots in een aantal minuten in elkaar geklikt.
Domtoren in BIM
Nico de Bont is momenteel bezig met de restauratie van de domtoren te Utrecht. Maar liefst 20.000 verschillende ornamenten worden in een BIM360 omgeving gemanaged. Beeldhouwers, werkvoorbereiders, projectleiders en timmerlieden werken allemaal gezamenlijk aan dezelfde ornamenten. Middels iPads kunnen zij de status en de voortgang bijhouden.
Een digitale mockup door BIM scheelt Euro’s!
Onze infra ondernemingen, waaronder Mobilis, werkt complete tunnels, viaducten en wegtrace’s in het BIM uit. Daarbij zijn zij druk bezig met gamificatie. Hierbij wordt het BIM model omgezet naar een gameomgeving waarbij er tal van simulaties kunnen worden gedaan. Tevens dient het model als een digitale mock-up. Een fysieke mock-up ofwel een schaalmodel, is natuurlijk erg kostbaar om te bouwen.
Zo’n schaalmodel bouwen kosten tonnen. Je moet je voorstellen dat je een segment van een tunnel helemaal nabouwt. Hierbij dienen alle veiligheidsvoorzieningen werkend aanwezig zijn, zodat alle functionaliteiten getest en bekeken kunnen worden. Het streven is dan ook om dit fysiek nabouwen overbodig te maken. De tunnel digitaal testen kan een oplossing zijn. Tevens kan dan ook de gehele tunnel beoordeeld worden en niet slechts een segment.
Maar ook onze installatietechnische ondernemingen werken volop met BIM. Zo werkt Croonwolter&dros aan een modulair systeem voor de distributiebanen en is WTH vloerverwarming bezig met het automatisch genereren van tekeningen voor hun vloerverwarming op basis van machine learning. Een speciaal ontwikkeld algoritme herkent nieuw aangeboden ruimtes en kan eerder getekende objecten automatisch plaatsen.
Uniformiteit en standaardiseren is een challenge
Deze diversiteit binnen TBI is prachtig, maar heeft ook zijn uitdagingen. Want, hoe ga je de processen nu standaardiseren? Hoe zorg je ervoor dat al die verschillende bedrijven van elkaar kunnen leren en elkaars werk kunnen hergebruiken? Hoe verbind je al die eilanden, met elk haar eigen specifieke kennis, aan elkaar?
Elke standaard of norm heeft slechts betrekking op een deel van de sector. Dus om een soort uniformiteit te bewerkstelligen binnen die hele range aan verschillende modellen, gebouwd voor een verschillend doel, en allemaal in een geheel eigen context is nog niet zo makkelijk. Dit probleem is branche breed en staat overkoepelende initiatieven zoals het materialenpaspoort van Madaster in de weg. We voelen allemaal wel aan dat die uniformiteit erg belangrijk gaat worden. We beseffen ons steeds meer dat we onze data netjes moeten opslaan in een data warehouse. Dat we moeten gaan standaardiseren als we onze data in de toekomst nog willen gebruiken.
Data is de toekomst
Wat willen we dan in de toekomst? Neem Digital Twins bouwen bijvoorbeeld; een digitale duplicaat van het echte gebouw met alle data gevisualiseerd die vanuit het fysieke gebouw verzameld worden. Wat wordt de kapstok voor deze data? Is dat het BIM model? Een model dat is omgezet naar een game engine? Of is het veel slimmer om te gaan werken met iets als een pointcloud wel of niet gevectoriseerd? De tijd zal het leren.
Wat we nu wel weten is dat we er NU voor moeten zorgen dat we onze data zo gesorteerd en netjes mogelijk gaan opslaan. Hoe beter we het nu klaarzetten, des te beter kunnen we straks de data gebruiken voor onze analyses en algoritmes.
Een gouden toekomst voor ICT toppers
Want dat we iets gaan doen met Artificial Intelligence, Machine learning en Deeplearning is geen vraag meer. Het is een gegeven én deels ook al praktijk. We willen meer onderhoud gaan voorspellen, digitale modellen gaan verreiken met realtime data en onze data kunnen analyseren om zo onze producten en diensten te kunnen gaan verbeteren. Hoe we dat allemaal precies gaan doen en wat we daar allemaal voor nodig hebben is de grote uitdaging. Daarbij heeft de branche jonge enthousiaste en vooral kundige mensen nodig. Technische ingenieurs met bouwkundige, werktuitbouwkundige of installatietechnische kennis gecombineerd met ICT kwaliteiten gaan een gouden toekomst tegemoet.
Ook binnen TBI zijn we altijd op zoek naar mensen met deze kwaliteiten. Het gaat hierbij om de combinatie. Mensen die de ICT wereld en de praktische praktijk bij elkaar weten te brengen. Mensen die begrijpen dat alle BIM tools hiervoor de gereedschappen zijn om die brug te kunnen slaan. Daar gaan we graag met je over in gesprek tijdens de BIM Onderwijsdag.