02 december 2019

Winnaars van de BIM Studenten Battle inspireren

Door: BIM Onderwijsdag organisatie

“BIM vergroot je kansen”

De vier winnaars van de BIM Studenten Battle 2019 zijn weer in Nederland na een bezoek van een kleine week in Miami. Mateusz Burdach en Maik Groenia blikken terug op de intensieve maanden die het team met de Studenten Battle beleefde.

Mateusz keek de ochtend na aankomst in Miami vanuit zijn hotelkamer uit over een mooi strand onder een warm zonnetje.  “En ik was over de teleurstelling heen dat de reis naar Hong Kong, door de onlusten daar, niet doorging. Het is goed dat we hier zijn!”

Organisator BIM Onderwijsdag had de enorme taak om het besluit te nemen de aanvankelijke reis naar Hong Kong af te zeggen en een alternatief aan te bieden. In drie weken regelde hij voor de winnaars een vol programma in het zuiden van de USA. Maik Groenia: “Ik heb erg genoten van de dagen in Miami. Het was erg prettig om er even helemaal uit te zijn na de intensieve maanden”

Laat je vooral niet meeslepen in de onwetendheid van beginnende modelleurs. Maar geef ze juist meer ruimte om zich verder te ontwikkelen in het BIM proces.

Gebouwen zijn BIM objecten

Het volle programma bracht ze dagelijks langs tal van gebouwen in Miami en omgeving. En van de winnaars van de BIM Studenten Battle mag je verwachten dat ze die op hun eigen manier bekeken. Mateusz: “We bespraken hoe we de gebouwen als BIM project zouden aanpakken.” “We zijn nogal BIM minded. We herkenden de gebouwen die binnen korte tijd ontworpen zijn. Herhalende verdiepingen; Kopiëren, plakken en bouwen,” voegt Maik toe.

Mateusz “De telefoons bleven uit, we gebruikten ze alleen voor foto’s en video’s. Daardoor konden we goed genieten.” En daar waren ze aan toe: “Ons team is vanaf juli intensief met de voorbereidingen op de BIM Studenten Battle bezig geweest. Tijdens de Battle dagen weinig geslapen en vervolgens gaan school, stage en werk ook gewoon door. Het was goed om er even tussenuit te zijn.”

BIM helpt de carrière

Voor Mateusz is het nu het laatste jaar. “Ik ben nu bezig met een minor en verwacht eind van het jaar als constructeur te kunnen starten. In dat vakgebied is werken met BIM niet echt veel gebruikt. De 3D tekeningen van constructeurs krijgen de extra informatie die mogelijk is in een BIM model meestal mee in aparte documentatie. Met mijn BIM ervaring zal ik altijd proberen waar het mogelijk is BIM naar binnen te duwen. BIM voegt een mooie ervaring toe aan mijn diploma.”

Mateusz Burdach:

“Mijn Linkedin-groep ontplofte na de BIM Studenten Battle”

Want zijn kennis van BIM en het deelnemen aan de Battles heeft hem onder de aandacht gebracht van de markt. “Vorig jaar, toen we tweede werden, is mijn Linkedin groep ontploft! ik kreeg wekelijks wel één of twee aanbiedingen voor werk.”

Prijswinnend team inspireert

“Het komt steeds meer maar de leerlingen zijn niet makkelijk te interesseren voor BIM. Toen er een oproep werd gedaan om mee te doen aan de BIM Studenten Battle kwam er dan ook een groepje studenten opdagen. Gelukkig bleken wij daaruit een goed team te zijn!” Vorig jaar werd het HvA team tweede, dit jaar gingen Maik en Mateusz voor de eerste prijs. “Met bouwkundigen Maik Groenia en Matthijs Molenaar, stedenbouwer Davey Bredenbeek en ik als constructeur.” “Matthijs heb ik erbij gevraagd,” voegt Maik toe. “Hij was net gestart met modelleren en enorm enthousiast. Dit jaar telde de omgeving in de beoordeling mee voor 20 procent dus de inbreng van Davey was erg belangrijk”

Inmiddels lijken de battelaars ambassadeurs te zijn geworden voor BIM in het onderwijs. “Wij als studenten proberen samen met de docenten ook presentaties te geven,” zegt Mateusz. “Zo kunnen we aan de eerste en tweedejaars vertellen hoe veel BIM ons gebracht heeft. We willen de studenten een push geven om aan de Battle deel te nemen. We willen helpen een goed team neer te zetten. Onze opleiding heeft een naam hoog te houden. We wonnen de afgelopen drie edities twee keer.”

Maik Groenia:

“BIM is goed voor je carrière”

Als je nog helemaal niets weet van BIM heeft Mateusz een geruststellende ervaring: “BIM modellen maken  is makkelijk te leren. Een paar modelleer lessen en leren hoe je data in het model zet, is de belangrijke basis. Daarna is het veel oefenen en herhalen.”

Maik: “Mijn tips voor de toekomstige deelnemers: stel een goed team samen. Leg de afspraken goed vast en zorg voor een goede voorbereiding! We zijn in onze voorbereiding op zoek gegaan naar software leveranciers voor 4D planning programma’s. We hebben ons netwerk geraadpleegd, een cursus gevolgd en een online platform voor meer jaren onderhoudsplanning bestudeerd om te gebruiken in het project.”

“En vooral veel plezier maken. De Studenten Battle is erg intensief werken en dan kun je het beter goed met elkaar vinden. Dat is eigenlijk ook het mooiste van de afgelopen maanden. Dat we als team een hechte band hebben opgebouwd.”

BIM Onderwijsdag: een fantastisch netwerk

Maik zit nu in zijn tweede jaar. Binnen het bedrijf waar hij werkt wordt af en toe in de constructies al in een BIM model gewerkt. “Wij doen zowel staalbouw als bouwkundig, de projecten in de staalbouw zijn vaak niet BIM gerelateerd, maar alle bouwkundige projecten vaak wel. Het komt wel eens voor dat we een (groot) project krijgen waarbij er geen tot weinig afspraken zijn die horen bij een BIM project en dan helpen/adviseren wij hen verder.” Beide studenten denken dat BIM een steeds belangrijker rol gaat spelen in de bouw. De vraag om BIM experts groeit. Maik “De laatste tijd gaan veel bedrijven verder met BIM. Als je een gestructureerd model maakt in BIM is dat een heel goede basis voor alle fasen van het gebouw om mee verder te gaan door de jaren heen.

En beiden zijn zeer te spreken over de Battle en de BIM Onderwijsdag: “Dankzij de BIM Onderwijsdag hebben we goede contacten gevonden om de constructie gelijk in het BIM programma te maken.” Maik: “Gebruik het netwerk dat door de BIM Onderwijsdag opengesteld wordt. De Onderwijsdag zet veel lijntjes voor je open waarmee je je voordeel kan doen.”