23 maart 2020

BIM Studenten Battle 2020 komt er aan!

Door: BIM Onderwijs redactie

“De beste stap voor je BIM carrière”

De BIM Studenten Battle 2020 komt eraan. Op 5 juni strijden teams van MBO, HBO en WO studenten voor de felbegeerde titel winnaar van de BIM Studenten Battle 2020. De inschrijving van teams begint in april. En als je nog twijfelt of deelnemen iets voor jou is, of je je afvraagt of dat hele Building Information Modelling in de bouw nu écht wel iets betekend, interviewen we twee winnaars, Lucas Chambille en Rick van Wenum, van de editie van 2017. Zij waren de beste BIM studenten van Nederland. En dat bracht hen een geweldige boost in hun carrière.

“Ik streef ernaar om altijd het beste eruit te halen. Het was daarom fantastisch om de Battle te winnen,” zegt Lucas Chambille. Hij won in 2017 met zijn team de BIM Studenten Battle. “Ik hield al erg van het technische van gaming. Dus de Battle was voor mij een prachtig podium om te laten zien dat ik de beste HBO student van Nederland ben op BIM gebied.”

Ook teamgenoot Rick van Wenum heeft veel baat gehad bij het winnen van de editie van 2017. “Je staat plotseling groot in de belangstelling. En er is veel vraag naar BIM deskundigen.”

BIM specialist Rick van Wenum in Dubai

De voorbereiding en de intensieve battle maakt je in korte tijd expert op het gebied van BIM. En in die top van het BIM bouwen in Nederland verkeren de toenmalige studenten nog steeds. Lucas: “Ik kon de titel winnaar van de BIM Studenten Battle en het netwerk dat me hierdoor geboden werd goed gebruiken om mijn carrière in de bouw te starten. Nu werk ik sinds januari op Schiphol waar het uiterste van samenwerking in bouw en verbouw wordt geëist en BIM een belangrijke rol speelt.”

Lucas Chambille:
“Het winnen van de BIM Studenten Battle heeft mijn carrière een enorme boost gegeven”

Rick deed een Young Professional Traineeship van 1,5 jaar bij bouwbedrijf Heijmans waar hij nu als BIM coördinator tal van BIM projecten overziet en aanstuurt. “De Battle en het winnen ervan heeft me geholpen zeker te zijn over mijn keuze. We waren al de betere studenten op de opleiding. We gaven les aan medestudenten als goed betaalde bijbaan tijdens de opleiding. Nu ervaar ik dat BIM echt de toekomst heeft. Je kunt eigenlijk niet meer zonder. Bij de uitvraag van opdrachtgevers wordt het als harde eis meegegeven.”

Rick van Wenum:
“Je leert leuke collega studenten kennen en je verdiept je in een prachtig vakgebied ”

Meedoen!
Lucas en Rick raden iedere student die affiniteit heeft met het BIM bouwproces aan om deelname aan de BIM Studenten Battle te overwegen. Lucas: Het heeft mijn carrière een boost gegeven.” Rick: “En het is gewoon ook een prachtige ervaring. Je leert leuke collega studenten kennen en je verdiept je in een prachtig vakgebied.”

De Casus dit jaar
Dit jaar heeft organisator Delano Kenepa van BIM Onderwijs weer een mooie praktijk opdracht gevonden voor de Battle. Lucas en Rick maken deel uit van de organisatie. Ze kunnen al een tipje van de opdracht prijsgeven. Het betreft een appartementencomplex naast een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn. De projectontwikkelaar wil het centrum uitbreiden, verbouwen en woningen erboven realiseren. Rick: “Er zitten aspecten van ontwerp, installatie, facillity management naast bouwkunde en zelfs civiele techniek bij. In de voorbereiding bereid je zo’n 80 procent van de opdracht voor en op de Battle zelf op 5 juni 2020, doe je 20 procent van de opdracht. We zijn nog druk in overleg met de organisatie, maar het beloofd een geweldig interessante casus te worden. “Dicht bij de praktijk,” voegt Lucas toe. “En die praktijk proberen we ook in de niveaus van de opdracht, MBO – HBO/WO mee te nemen. Want er is ons inziens een duidelijke scheiding tussen wat we van de diverse studenten verwachten. Ieder speelt zijn eigen, belangrijke rol bij BIM projecten.”

Uitdaging op alle niveau’s
Rick: “We zorgen ervoor dat er voor elk niveau een goede uitdaging ligt. De rol van de MBO’er in het BIM bouwproces ligt meer in de richting wan de werkvoorbereiding. In de Battle verwachten we hier goede modellen en diepte van de detaillering. Bij de HBO en WO kijken we in het bijzonder naar de inhoudelijke invulling van data. Dat de parameters waar een opdrachtgever mee aan het werk moet,  goed gevuld zijn.”

Na het sluiten van de registratie krijgen de deelnemers uitgebreide informatie over de casus zodat ze echt aan de slag kunnen gaan en weten waar ze aan toe zijn. Er is ook een Q and A lijst voor deelnemers. Als tip geeft Lucas verder dat je het best kunt werken met software die veel gebruikt is of in ieder geval software die goed communiceert met bestaande producten. “BIM heeft alles te maken met communicatie, dus bedenk dat alles wat je doet ook goed te communiceren is met alle andere partijen in de bouw.”

Het podium op de BIM Onderwijsdag is straks ook voor de beste teams uit de BIM Studenten Battle

Meld je aan

De BIM Studenten Battle is er op twee niveau’s. Voor het MBO en voor het HBO/WO. Als je mee wilt doen aan de BIM Studenten Battle meld je je aan bij je onderwijs instelling. De BIM docenten weten doorgaans wel de weg naar de organisatie en kunnen een team helpen samenstellen en begeleiden. Natuurlijk vind je alle informatie terug op de website van de organisatie: bimonderwijsdag.nl, en kun je op de sociale media tal van personen, bedrijven en docenten vinden die jullie op weg kunnen helpen.

BIM is de toekomst in het bouwen en met de BIM Studenten Battle heb je een mooi podium om te laten zien waarom die toekomst niet zonder jou kan! Zit je uiteindelijk in de top 3 van de Battle? Dan mag je dat ook nog eens laten zien tijdens de BIM Onderwijsdag 5 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.